Haagse beat meets jazz

Den Haag zit vol muziek. Sinds de zestiger jaren staat Den Haag bekend om de Haagse Beat. Grote namen als The Golden Earring, The Shocking Blue, The Sandy Coast en vele anderen maakten furore op het wereldtoneel. Met recentere namen als Kane en Anouk doet Den Haag ook vandaag nog volop mee.

Ook op jazz-gebied gebeurt er veel. Het Koninklijk Conservatorium levert ieder jaar topmuzikanten af en tot een paar jaar terug zorgde het North Sea Jazz Festival ervoor dat Den Haag op de kaart stond. Die functie is inmiddels overgenomen door het Pure Jazz Festival en The Hague Jazz. Ook door het jaar heen zijn er talloze jazzconcerten te genieten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Den Haag een sterke Big Band cultuur kent.

De twee werelden van de Haagse Beat en jazz komen niet vaak samen. De Woodstreet Big Band heeft hierin verandering aangebracht. Ter ere van 50 jaar Haagse Beat heeft de Woodstreet Big Band in 2010 een muzikale show gebracht, waarbij een “cross-over” werd gemaakt tussen Big Band Swing en de Haagse Beat van de jaren ’60 tot aan 2010. Bekende beatnummers zoals “Venus” van Shocking Blue, “Radar Love” van Golden Earring en “The Life I live” van Q-65, “Wang Dang Doodle” van Livin’ Blues, etc. werden bewerkt tot typische big band swingstukken naar het voorbeeld van Herman Brood’s CD “Back on the Corner” en Paul Anka’s “Rock Swings”.

Een vijftal jazzarrangeurs heeft twintig swingende big band arrangementen speciaal alleen voor de Woodstreet Big Band gemaakt. Op zondag 30 mei 2010 heeft het publiek met een programma van het beste van beide werelden genoten in Theater De Regentes. Daarbij hebben bekende coryfeeën uit de Haagse Beat hun opwachting gemaakt met gastoptredens. De Woodstreet Big Band heeft al meerdere keren naast de premiere op diverse locaties opgetreden met deze Haagse coryfeeën: Andy Tielman, Hans Vandenburg, Robert Jan Stips en Nicko Christiansen. De presentatie was in handen van Sjaak Bral.

Frank Veldkamp van VPRO’s 3voor12DenHaag over Haagse Beat meets Jazz:
“De bijdragen van de speciale gasten geven de voorstelling een bijzondere meerwaarde. ‘She was naked’ van Supersister blijkt een dankbaar lied om in een uitbundige free jazz uitvoering te spelen. Opgezweept door de keyboardsolo’s van Stips, gaat de complete blazerssectie van de band uit haar dak en zorgt zo voor het hoogtepunt van de show. Maar ook verrassende versies van ‘Weekend’ van Earth & Fire en ‘Girl’ van Anouk, beide gezongen door Mariska van der Krul, vaste zangeres van de Woodstreet Big Band, komen bijzonder goed uit de verf. Christiansen zingt en blaast mee op ‘Wang dang doodle’ en samen met Andy Tielman worden twee Tielman Brothers klassiekers gespeeld. Als het optreden dan ook nog eindigt met het onvermijdelijke ‘Oh oh Den Haag’ is het feest helemaal compleet.”  Het complete verslag is te lezen op woodstreet-big-band-blaast-haagse-hits-nieuw-leven-in.
Bekijk hieronder de filmpjes en foto’s van o.a. de premiere in Theater De Regentes.
Meer foto’s zijn te vinden op Facebook Woodstreet Big Band.

Haagse Beat meets Jazz in Theater De Regentes, Den Haag met
Andy Tielman, Hans Vandenburg, Robert Jan Stips,
Nicko Christiansen en presentatie Sjaak Bral

Kaderock, Musicon Den Haag met Cesar Zuiderwijk

The Hague Jazz Festival – World Forum, Den Haag
 
 

Blog op WordPress.com.